West Village Triplex | De Spec

Inara Trend Design | Interior – De-Spec Brings Nature Inside a Soaring West Village Triplex

De-Spec Brings Nature Inside a Soaring West Village Triplex –Convincing New Yorkers to sacrifice space is never easy. But De-spec founder Farnaz Mansuri knows the power of a carefully placed cut. In renovating two cramped apartments into a soaring triplex in the West Village, she proved that sacrificing a few feet can be the key to something much grander.

Mansuri had already updated political consultant Bernard Whitman’s duplex when the apartment upstairs became available, offering the opportunity to transform the spaces, each just 12 feet wide, into a 1,300-square-foot town house–like oasis. The three floors are offset against two stacked walls of glass, all opening to the 1930 apartment building’s communal garden.

“I was looking to solve issues of urban life like lack of access to nature,” Mansuri says. So the designer proposed an enticing idea: By replacing the newly acquired apartment’s ceiling, Whitman and his now-fiancé, Constantin Mitides, a computer scientist, would be able to look up at the leafy block’s maple and elm trees while cooking. But to do so, Mansuri would have to open things up, meaning slicing away 9 feet along the length of the street-level floor plate facing the garden.

“When we first saw how much she cut the floor back, we almost broke into tears,” Whitman recalls. But the tears were short-lived. Today, a cantilevered white-oak staircase rises through two more new apertures to link the three formerly disjointed levels, creating an overlay of circulation and habitable spaces. The kitchen, for example, is tucked beneath the stairs leading up from the dining area to the den and master suite. A leather-upholstered dining banquette juts into the newly created void, with a cozy living room nestled underneath on the garden level.
nteriors now read as a series of monochromatic white rooms with rich pockets of stony darkness. LED sconces bounce light off the sleek architectural surfaces, while glass pendant fixtures above the dining area add depth to the volume. When viewed from the garden below, they appear like a constellation.

Written By By