Park Terrace House | Phil Redmond Architecture & Urbanism | ArchiPro

by -27 views

[Inara Trend Design], Park Terrace House | Phil Redmond Architecture & Urbanism | ArchiPro – Under the cloak of darkness, this city fringe home adjacent to the Avon River is lofty and light, its interiors turning outwards, floating weightlessly atop a shrouded form. But when the sun ascends, its duality becomes clear and a weighty, dark facade carves out a form industrial in intention yet familiar in its classic single-gabled structure.

Located on Park Terrace within walking distance to central Christchurch’s heritage and arts precincts and immediately opposite the western edge of Hagley Park, this home sits at the intersection of a developing vernacular in an area newly zoned for intensification. The site is sandwiched between an original home and a four-storey, multi-unit residential complex.

Post earthquake, this area has seen significant transformation with many of the original buildings lost to irreparable damage. On this site, the original house was demolished, with the current owners purchasing a bare section zoned for three dwellings. The blank canvas of this vacant site presented architect Phil Redmond, of Phil Redmond Architecture + Urbanism (PRau), with an opportunity to consider, investigate and explore a vernacular lacking in context.

“From the beginning, this project was about investigating loss: the loss of an archetype; the loss of adaption amongst the tabula rasa of post-disaster Christchurch. How can a project designed upon a clean slate embody time and adaption?” Phil says.

“The brief called for a two-storey, three-bedroom home constructed as a gabled form. The concept of the gabled form is industrial in itself, so this project became about investigating the concept of adapting that heavy industrial form into a residential townhouse for fringe city living. The resulting building is a dichotomy, contradictory and schizophrenic in nature.”

Introverted, the house reveals little to the outside while subtly creating intrigue. Its materiality and hue are drawn from loss, adding weight and silence to the form, that by day presents little to the passer by.

Arriving at the home’s entrance on the southern facade, the visitor is confronted with a burgeoning boundary; a vast, dark sheathe of materials, constant in their depth yet offering a textural tonality that plays with the intensity, creating an unexpected rhythm.

The black brick that makes up this windowless facade is laid in a Flemish bond pattern in which the stretcher of one brick is placed next to the header of the next in an alternating formation with random headers pulled out to articulate the sense of movement.

Here, the front door is located behind an industrial-style, hot-rolled steel barn door that slides effortlessly across the bricks to conceal the main entrance. When rolled open, it reveals another bespoke hot-rolled steel door, demure in its invitation to enter the interior. However, these doors play a key part in introducing the visitor to a distinct material palette and a sense of the unexpected: references to a sense of once was in a new building.

see the full project here: https://archipro.co.nz/projects/park-…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *