Ruby Ridge | Condon Scott Architects | ArchiPro

by -52 views

[Inara Trend Design] – Trend Home Design | Ruby Ridge: A House of Two Halves

Ruby Ridge – On a wedge-shaped site in suburban Wanaka, this holiday home grew from a desire to capture the breathtaking panoramic views across the lake and to the mountains beyond while incorporating a sense of shelter and privacy from the street and the extreme seasonal conditions.

To create a home that seamlessly blends privacy with openness, Barry Condon of Condon Scott Architects designed a home incorporating two pavilions connected by a linking structure that acts as a gallery, guiding visitors between southern and northern pavilions.

From the street, the southern facade is striking, devoid of windows or openings other than the recessed entrance, an area that appears deeper than it is due to a voluminous depth created by a dark, midnight stain that contrasts with the other player in the duet of tones on this facade, a noticeably lighter deep brown.

The southern pavilion follows a curvature allowing for a transition around the wedge-like shape of the site. Behind it, the glazed gallery area leads to the northern pavillion, which takes on a wing-like form; its northern eaves jutting skywards in an angular formation to create a striking juxtaposition to the curvature of the southern—and rear of the northern—pavillion.

The southern pavilion follows a curvature allowing for a transition around the wedge-like shape of the site. Behind it, the glazed gallery area leads to the northern pavillion, which takes on a wing-like form; its northern eaves jutting skywards in an angular formation to create a striking juxtaposition to the curvature of the southern—and rear of the northern—pavillion.

Beneath the oversized eaves of the northern pavilion is a facade dominated by glazing. In fact, each room here takes advantage of the expansive lake views across to the Buchanan Range. In direct contrast to the southern facade that is closed, dark in tone and dominated by the regularity and rhythm of its vertical cedar cladding, here the home feels open and transparent, cloaked, yet open to the rugged surrounds—drawing them in through the strong intonation of the roofline, which reaches upwards and out towards the peaks beyond.

The contrast between closed and overtly open is simultaneously expressed throughout the interiors, Barry explains. “The main entrance is recessed to both break up the solidity of the facade and to create a clarity and distinction around the entrance.

See the full project here: https://archipro.co.nz/project/ruby-r…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *